Eten en drinken op de set

Tja, dat is nogal zo'n dingetje. In principe staat er bij fatsoenlijke producties eten en drinken voor je klaar. Koffie en thee zijn er meestal wel en vaak ook een eenvoudig broodje kaas of een gevulde koek. Onder normale omstandigheden is er 's middags een eenvoudige Lunch en als het door de avond gaat soms ook een avondmaal. Maar..

Er zijn nogal wat momenten dat dit ook niet zo goed is geregeld en dat er een heel minimale catering is. Het is meestal ook zo dat de acteurs en de crew veel beter eten krijgen dan de figuranten. Je ziet dan de lekkerste gerechten voorbij komen en krijgt dan zelf een bordje met veel minder bijzonder eten helaas. Het gebeurt ook regelmatig dat de Wrap (het einde van de opnames) net voor het avondeten komt en dat de figuranten worden weggestuurd terwijl de acteurs en crew aan tafel gaan. Wat dat betreft kan er best nog het 1 en ander verbeterd worden. In ieder geval is het best een goed idee om zelf wat te knabbelen me te nemen om niet voor verrassingen te komen staan.

Hou er ook rekening mee dat je behalve de middagmaaltijd verder geen eten krijgt. Als het einde van de opname gepland staat tegen 17.00 of 18.00 uur kun je er van op aan dat er geen avondmaaltijd is voorzien voor de figuranten. Het kan echter gebeuren dat je toch tot 20.00 uur moet doorgaan en dan begint de honger te knagen. Aangezien je niet zomaar van de set kunt weglopen om naar een frituur te gaan (als die al in de buurt van de opnamelocatie zou zijn) is het niet onverstandig om wat eigen koeken of een lunchpakket mee te nemen. Zelfs als er in de briefing staat dat er eten en drinken op de set aanwezig is. Er wordt over het algemeen zoveel mogelijk op de kosten voor figuratie bespaard.

Maar, eerlijk is eerlijk, soms is het eten en de verzorging ook gewoon geweldig en heb je niets te klagen. Vaak merk je meteen bij wat voor productie je terecht bent gekomen.

 

Een typisch voorbeeld van het verschil op de set. Op de achtergrond is het warm buffet te zien waar de acteurs, de crew en de edelfiguranten hun warme maaltijd kunnen halen. Op de voorgrond de koude bakjes voor de figuranten. Meestal niet echt slecht maar de verhoudingen zijn soms ver te zoeken.

Koffie en Thee

De koffie en thee is meestal van goede kwaliteit en wordt vaak door de catering in kannen afgeleverd. Het komt alleen nog  wel eens voor dat ze vergeten die tussentijds te vullen. Je mag rustig even een seintje geven aan de catering want die zouden eigenlijk moeten zorgen voor een regelmatige aanvoer. Wat ook nogal eens gebeurt is het plaatsen van een Koffieapparaat bij de figuratie, een Nespressotoestel kun je regelmatig aantreffen. Helaas zijn die apparaten te langzaam voor vijftig figuranten die tegelijk koffie willen hebben na een lange opname.

Ook frisdrank is meestal wel te vinden evenals wat kleine versnaperingen en snoepjes.

 

Hieronder een typische lunch tijdens een Filmopname. De overdreven sjawls zijn bedoeld om de kostuums te beschermen tegen etensvlekken. In sommige gevallen worden er ook plastic mouwbeschermers ter beschikking gesteld.

Maak jouw eigen website met JouwWeb