Vervoer:

Een onderwerp om heel goed over na te denken !

Je komt met de auto? Veel opnames zijn in de grote steden en op de set is vrijwel nooit plek voor je auto. Daarvoor moet je naar de parkeergarage en dat kan behoorlijk oplopen qua bedrag. Ook kan het zijn dat je een heel eind moet lopen om op de locatie te komen. Daar moet je dus goed rekening mee houden en ruim voldoende tijd voor inplannen. Heb je een grote koffer met spullen bij je dan zou je die bijvoorbeeld eerst bij de opnamelocatie kunnen afgeven voordat je de auto gaat wegzetten. Dat scheelt weer een hoop gesjouw.

Naast de brandstofkosten zit je met name in de grote steden met extreme parkeerkosten. In het Oostelijk-havengebied in Amsterdam betaal je op sommige plekken negen euro per twee uur. En de parkeerdienst is daar onverbiddelijk en de boetes zijn hoog. En de meeste opnamedagen nemen minimaal 8 uur in beslag, reken uit je winst (of verlies in dit geval).

Er zijn in de steden heel veel parkeergarages die allemaal eigen tarieven hebben. 1 van de meest tijdrovende bezigheden kan het uitzoeken van de parkeergelegenheid zijn, de afstand tot de opnamelocatie en de prijs zijn dan bepalend. De P&R systemen zijn het goedkoopste en daarmee kan je veel geld besparen. Het idee is dat je de auto aan de rand van de stad voor een heel laag bedrag kunt parkeren en dan vanaf daar een OV-kaartje naar het centrum koopt. Helaas zijn de opnames vaak niet in het centrum dus het wordt een heel gezoek om de juiste verbindingen te vinden, zeker als je nooit met het openbaar vervoer reist.

Voor de overige parkeergarages ga je even zitten googelen. Op de website staat meestal de uurprijs en de dagprijs. Vrijwel altijd zal je met een dagkaart het goedkoopste uitkomen omdat de opnames redelijk veel tijd in beslag nemen en je nooit kunt gokken op het moment dat je klaar bent. Er zijn garages die meer dan 60 euro per dag rekenen maar het kan zijn dat de garage ernaast dat voor de helft aanbiedt.

 

Heel vaak betaal je bij een online-boeking minder dan aan de automaat op de dag zelf. Het onderstaande praktijkvoorbeeld laat zien dat je een parkeerplaats van 40 euro per dag kunt reduceren tot 15 euro als je vooraf reserveert.

 

openbaar vervoer

Kom je met het openbaar vervoer dan zijn er weer andere dingen om rekening mee te houden. Op de callsheet (de email waarin staat hoe laat je waar moet zijn) staat vaak een begintijd en een geplande eindtijd, maar er staat ook dat de regisseur bepaalt wanneer je klaar bent. En stel dat de laatste trein om 23.00 uur vertrekt en jij tot 23.30 uur op de set moet vanwege vertragingen dan heb je een probleem. En dat probleem doet zich niet zelden voor helaas. Ook de hele vroege begintijden kunnen problematisch zijn omdat sommige openbaarvervoer-verbindingen pas vanaf een bepaald uur gaan rijden en vroege begintijden zijn geen uitzondering.

Ook zijn de vervoerskosten vaak hoger dan het bedrag wat je krijgt voor een figuratieopdracht. Je moet dus figureren meer als hobby zien en niet als bron van inkomsten. Het kan wel helpen als je probeert om de figuratie met anderen samen te doen zodat je bijvoorbeeld de brandstof- en parkeerkosten kunt delen.

Een goede tip: Zowel bij het openbaar vervoer als bij eigen vervoer kan het handig zijn om een vouwfiets of een step mee te nemen om de afstand tussen de halte/parkeergarage en de opnamelocatie te overbruggen. Let wel op de mee te nemen koffer met kleding.

Wat ook heel goed kan werken zijn de deelscooters die je te pas en te onpas tegenkomt. In Amsterdam wordt bijvoorbeeld gewerkt met Felyx en er staan er behoorlijk wat in de hoofdstad. Aan de hand van de App kun je zien waar er 1 op je staat te wachten en of dat in de buurt is van je aankomstplek. Let er wel op dat je er geen garantie op hebt dat die er dan ook nog staat als je klaar bent met de opnames. Het is een deelscooter en die kan iedereen gebruiken, weg=pech in dat geval.

Heel veel opnames zijn in Amsterdam