De holding

Het punt waar alle mensen bijeenkomen en waar ook vaak de koffie staat heet in vaktermen “De holding” en die kan er heel verschillend uitzien. Soms is dat een mooie verwarmde ruimte waar je gezellig met de andere figuranten kunt samenzijn, maar soms zit je ook gewoon buiten op de openbare weg in een half open party-tentje kou te lijden. Elke situatie is weer anders en die partytentjes zijn in de zomer minder bezwaarlijk dan in de koude maanden. Het is elke keer weer een verrassing wat je tegenkomt, dat maakt figureren ook weer afwisselend. helaas kan het castingbureau je bijna nooit op voorhand vertellen in wat voor situatie je terecht gaat komen en of je buiten of binnen kan zitten.

Gelukkig ben je nooit alleen en zijn er nog andere figuranten waarmee je de dag gezellig kunt maken. De meesten zijn heel aardig en gezellig en het leuke is dat je ze regelmatig weer bij andere producties tegenkomt. Bij de meeste opnames heerst er een relaxte sfeer , gelukkig maar want de dag kan anders lang duren. De belangrijkste bezigheid van een figurant is namelijk wachten.

De holding is het centrale verzamelpunt van de figuranten en heel soms ook van de acteurs, maar dat is uitzonderlijk. Na elke opname worden de figuranten weer teruggestuurd naar de holding waar je meestal koffie en thee aantreft en af en toe een leuke keuze hebt uit snoepjes, koekjes en broodjes.

 

Elke Holding is anders

 

De manier waarop de holding geregeld is, het al dat niet beschikbaar zijn van een aanspreekpersoon voor figuranten en de manier waarop de catering geregeld is een hele goede indicatie van hoe je dag op de set eruit gaat zien. We hebben al meegemaakt dat een bekende actrice in actie is gekomen om figuranten een warme plek op de set te bezorgen. Het is niet altijd eenvoudig om ter plekke iemand te vinden die dingen als warmte kan regelen en dat zorgt soms voor wrijving bij de figuranten. De crew is zoveel met hun eigen werk bezig dat ze daar eigenlijk helemaal geen tijd voor hebben, maar als je redelijk blijft en wat initiatief toont kan er veel. Probeer je ook in te leven in de wereld van de film-mensen. Er moet snel gewerkt worden met veel zware apparatuur. Daarbij krijgen ze soms te maken met eigenwijze acteurs die hun tekst niet goed kennen waardoor er telkens opnieuw takes moeten worden gefilmd. Die wereld is heel anders dan waaruit de meeste figuranten komen, probeer daar aan te denken en er begrip voor te hebben dan komt het zeker goed.

Op elke locatie is een toilet voorhanden, stromend water kan soms een probleem zijn. Een pak babydoekjes is heel handig om in je koffer te hebben voor diverse doeleinden.

Persoonlijke spullen

Het advies is om zo weinig mogelijk dure spullen mee te nemen. Uiteraard heeft iedereen tegenwoordig een telefoon bij zich maar let erop dat daar niet overal oplaadmogelijkheden of stopcontacten zijn. Niet zelden zijn opnamelocaties in oude leegstaande gebouwen waar geen stroom is. Een goede accupack kan heel zinvol zijn.

Aangezien de holding altijd op een provisorische locatie staat moet je er rekening mee houden dat jouw spullen nooit echt supersafe staan en kunnen er spullen verdwijnen. Jij weet dat jijzelf uiteraard niet aan spullen van anderen gaat zitten maar die garantie heb je omgekeerd nooit. Gelukkig komt diefstal niet zo vaak voor maar je kunt het beste geen dure spullen achterlaten op de holding. Naast je medefiguranten is zo'n locatie vaak ook makkelijk toegankelijk voor buitenstaanders. Een goede afsluitbare koffer met cijferslot voorkomt al veel.

Afhankelijk van het type holding is een warme jas zeer aan te bevelen. De dames van de crew hebben meestal hele lange gevoerde jassen in de winter die er meer uitzien als draagbare slaapzakken. Maar soms zou je willen dat je er zelf 1 bij je had.

Als je een lezer bent is een boek aan te bevelen voor het geval het lang gaat duren en er niet veel collega's zijn om mee te babbelen. Er zijn ook figuranten die hun werk en laptop meenemen om in alle rust de dag productief te maken. Tussen de opnames door zijn er periodes van een uur of meer (soms heel veel meer) die overbrugd moeten worden, en even gaan wandelen in de buurt zit er niet in omdat je nooit weet wanneer je weer moet beginnen. soms sta je ineens weer binnen dertig seconden op de set en de productie vindt het heel storend als ze je moeten gaan zoeken. 

Ook is het niet onverstandig om een paar verzorgingsspulletjes mee te nemen naar de set. Een tandenborstel, maandverband of eventueel paracetamol en pleisters. Een klein toilettasje met een selectie aan deze spulletjes is heel handig als je het onverhoopt nodig hebt.

 

Voorbeelden van een typische holding op buitenlocaties

Maak jouw eigen website met JouwWeb