Publiek

Een bijzondere manier van figureren is het spelen van publiek

We kennen allemaal TV-programma's als Jinek, Zondag met Lubach en de grote spelshows. Daar zit bijna altijd een publiek bij dat daar niet toevallig is gekomen. Wie goed oplet, ziet dat er ook vaak dezelfde mensen in het publiek zitten en ook dat is niet toevallig. Veel van deze mensen hebben er een hobby van gemaakt om gezellig in een TV-studio aanwezig te zijn en als kers op de taart krijg je er nog vaak voor betaald ook. Er zijn zelfs hele groepen mensen die zich samen aanmelden als publiek en daar word dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. Niet zelden komen ze mensen te kort en bij de grote spelshows zijn soms tussen de 100 en 200 stoelen die gevuld moeten worden.

Toegegeven dat het niet zo afwisselend is als figureren in een film, maar daartegenover staat dat je een hele relaxte uitgaansmiddag/avond kunt hebben die niets kost. De opnames zijn vaak in mooie verwarmde studio's en er loopt meestal iemand rond die de boel een beetje wakker moet houden met een geanimeerd gesprek. Eigenlijk is dit de simpelste manier van figureren omdat je bijna letterlijk niets hoeft te doen dan een avond gezellig TV kijken, maar dan in het echt.

Het enige dat er van je verlangt word is dat je serieus datgene doet wat van je gevraagd word en dat beperkt zich meestal tot het applaudisseren op commando of een lachje of een Oh'tje. Ook let je erop dat je niet tijdens de opnames vreemde bewegingen gaat maken of op je telefoon zit te zappen. Je bent en blijft onderdeel van het decor en dat moet je respecteren. Veel mensen die dit doen zijn leuk in de omgang en niet zelden ontstaan er leuke vriendschappen door. Zeker als je met elkaar in 1 vervoermiddel kunt reizen.

Heel grappig is het als je vooraf een daverend applaus moet gegeven voor de camera terwijl er helemaal niets gebeurd op dat moment. Deze beelden worden er tijdens de montage tussen gezet om de uitzending leuk en interessant te maken. Echt spannend word het als je daadwerkelijk live gaat want dan komt alles meteen op de TV. Anders dan bij de TV-opnames kun je de familie meteen laten meekijken en de reacties na afloop zijn dan ook meestal positief als ze je gezien hebben tussen het publiek. Het voordeel van een publieksrol is dat het meestal korter duurt dan een dagje figuren en dat je minder kans loopt uren in een koude tent te moeten wachten.

Nog een voordeel is het dat je vaak op dezelfde plaatsen moet zijn als je het vaker doet. Je leert zo de parkeermogelijkheden kennen en de plek waar je koffie en eten kunt krijgen. Want als publiek mag je geen catering verwachten, heel soms krijg je de mogelijkheden om op kosten van de produktie een glaasje te drinken. Wie zich bij een goed bureau aanmeldt, heeft soms de mogelijkheid om meerdere opnames achter elkaar  bij te wonen zodat het ook financieel iets interessanter word. Het kan gebeuren dat van een bepaald programma meerdere uitzendingen in 1 dag worden opgenomen vanwege de kosten. Het komt voor dat in een periode van een paar weken een heel seizoen word opgenomen. Daar merk je als kijker niets van, maar als publiek krijg je alles mee.

Gek genoeg zijn de verdiensten soms bijna net zoveel als van een hele dag figureren in een film. Ook hiervoor mag je zeker geen hoofdprijs verwachten, maar een paar tientjes kun je er zomaar mee pakken. Als je dan samen met je partner of kind meerdere opnames kunt bijwonen op een dag hou je er zelfs nog iets aan over.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb